Smartphone testen

Zo testen wij onze toestellen

RugGear doet de belofte aan zijn gebruikers dat de producten goed bestand zijn tegen de elementen. Dat doen we niet zomaar want dat testen we uitgebreid.

Hoe test je een RugGear smartphone?

Het is van belang dat jij als gebruiker er op kunt vertrouwen dat wij er alles aan doen om jou het best mogelijke product te geven. Dat begint al op de tekentafel, maar we voorzien onze toestellen ook van certificaten zoals IP68.

Voordat een toestel in productie wordt genomen maar ook tijdens en na het productie proces test RugGear zijn toestellen uitvoerig. In deze testen worden de situaties waarin een toestel terecht kan komen nagebootst.

Valtest RugGear

Het overkomt je minimaal een aantal keer per jaar. Je smartphone valt uit je hand, zak of tas op de grond. De kans is groot dat het scherm en misschien wel heel je smartphone dat niet overleeft. De toestellen van RugGear kunnen tegen een stootje en dat testen we dan ook.

Tijdens de ‘drop’-test wordt het apparaat voorbereid voorzien van een sim- en een SD-kaart en worden er telefoonnummers en berichten in het tioestel gezet. Hiermee simuleren we een echte gebruikssituatie.

Tijdens de test laat men de telefoon twintig keer van op verschillende hoogten (1,5 meter tot 0,6 meter) en vanuit zes verschillende hoeken op een harde vloer vallen. Om de resultaten goed met elkaar te vergelijken worden deze testen van verschillende hoogtes in dezelfde volgorde herhaald.Alleen zo kun je de resultaten met elkaar vergelijken.

MIL-STD 810G standaard

De apparaten van RugGear moeten aan strenge normen voldoen zoals de strenge militaire norm MIL-STD 810G. Wanneer je toestel voldoet aan dexe normering weet je dat het tiestel beter bestand is tegen vallen dan je van een gewone telefoon mag verwachten. Deze Amerikaanse standaard vereist extra tests waaraan voldaan moet worden om voor de normering in aanmerking te komen.

Zo testen we het beeldscherm van een mobiele telefoon

RugGear heeft modellen met verschillende schermgrotes. Het scherm van de RG160 is kleiner dan het scherm van de RG650. De apparaten met een LCD-scherm kleiner dan 3,5 inch, worden 200 keer vanaf een hoogte van 0,5 meter getest. Voor een apparaat met een scherm tussen 3,5 en 5,0 inch wordt dezelfde test maar liefst 180 keer uitgevoerd. Daarnaast testen ze ook of het toestel 120 keer een val van 1 meter aankan. Voor apparaten met een scherm tussen 5,0 en 10,0 inch testen ze 100 keer of deze bestand is tegen een val van 0,5 meter en 120 keer vanaf een hoogte van 1 meter.

Kou en warmte

Je moet ook op je RugGear smartphone kunnen vertrouwen wanneer het heel koud of heel warm is. Om te zien of RugGear-apparaten met kou en warmte  kunnen omgaan, wordt een zogenaamde temperature shock test uitgevoerd.

Het apparaatwordt in een kleine besloten ruimte geplaatst. In deze ruimte wordt het blootgesteld aan een temperatuur van -40 graden Celsius. Wanneer deze temperatuur bereikt is wordt hij weer verhoogd naar 70 graden Celsius, een verschil van 110 graden! Deze test wordt gedurende 30 minuten 32 keer herhaald. Alleen wanneer het apparaat blijft werken zal het worden goedgekeurd.

Daar blijft het niet bij. Om ervoor te zorgen dat de test zo dicht mogelijk bij de realiteit komt voeren we een aanvullende test uit. Het toestel van RugGear wordt onderworpen aan een constante temperatuur van -20 graden Celsius of 60 graden Celsius gedurende een periode van  4 uur.

Na de tests worden alle functionaliteit van de telefoon wordt bekeken. Kan de gebruiker nog bellen en oproepen ontvangen? Is het scherm nog intact en werkt het nog, hetzelfde geld voor de camera, oplader, bluetooth en andere functies. Ook wordt er gecontroleerd of de behuizing niet beschadigd is. In principe moet het apparaat er net zo uit zien en functioneren als bij de aanvang van de test.

Onder water

Op de bouw kan het voorkomen dat je toestel in aanraking komt met water. Om zeker te weten voeren we de zogenaamde IP68-tests uit. IP is de norm opgesteld door de International Electrotechnical Commission (IEC) om te bepalen hoe goed een elektrisch apparaat bestand is tegen water, vuil, stof en zand. IP68 garandeert dat het apparaat blijft werken als het gedurende een uur op 1,5 meter diepte onder water is geweest. De standaard bevestigt ook dat het apparaat stof en vuil aankan.

Om de IP68-test uit te voeren wordt het apparaat ingeschakeld  in de testkamer geplaatst met de druk in de behuizing onder de omringende atmosferische druk. De behuizing wordt ingesteld op een luchtvolume dat 80 keer groter is dan het volume van de behuizing van de smartphone. In geen geval zal de depressie 2 Kpa overschrijden. Deze test zal 8 uur lang aanhouden.

Hierna wordt het apparaat in een tank geplaatst die 1,5 meter onder water staat. Na de test mogen er geen sporen van water of stof in het apparaat worden gevonden en moeten alle functies normaal werken.

Corrosietest

Zout water is een grote vijand voor elektronische apparaten met een scherm. We moeten kunnen beoordelen of de coating van het apparaat bestand is tegen zout water. Daarom is een zoutsproeitest ook onderdeel van het testproces. Dit is een versnelde corrosietest waarbij een corrosieaantasting wordt nagebootst op de gecoate apparaten. Door dit te doen kunnen we bepalen of de coating van het apparaat geschikt is als een beschermende laag tegen roest. Voor deze test wordt het apparaat in een gesloten kast of kamer geplaatst en wordt het blootgesteld aan een spray van zout water (oplossing).

RugGear test buigen of barsten

Buigen of barsten

Ook de buitenzijde van een RugGear krijgt veel te verduren. Om er zeker van te zijn dat de hardware van het RugGear-apparaat sterk genoeg is, wordt een torsion strength test uitgevoerd. Het apparaat wordt aan één kant vastgezet, zodat het niet kan bewegen en geroteerd kan worden onder een bepaalde hoeveelheid druk. Dit wordt herhaald met het andere uiteinde van de telefoon. Daarna wordt de rotatie aan beide zijden tegelijkertijd toegepast om de apparaten in tegengestelde richtingen te draaien. De rotaties worden 100.000 keer herhaald, ja je leest het goed.

Test knoppen RugGear toestel

Test van de knoppen

Als eigenaar van een toestel zul je ook heel vaak de knoppen van een toestel gebruiken. Ook deze moeten dus getest worden op duurzaamheid. Zo testen we de poort van de lader 3.000 keer getest en de knop aan de zijkant van het apparaat (waarvoor de gebruiker een specifieke functionaliteit kan selecteren) wordt 100.000 keer ingedrukt. Dit zorgt ervoor dat het toestel ook de titel/ predicaat rugged verdient.

Test van de laadplug

De spijkerbroeken test

De soft pressure-test is er om de daadwerkelijke situatie van de gebruiker zo goed mogelijk na te bootsen.Voor de soft pressure-test wordt het RugGear-apparaat op kledingstof gelegd. Door het apparaat 10.000 keer onder druk te zetten, wordt de situatie van een gebruiker die met een apparaat in zijn of haar zak zit gesimuleerd.

RugGear soft pressure test

Hoe wordt een robuust apparaat gecertificeerd?

RugGear vraagt de certificering aan bij de daarvoor aangewezen instanties. Deze normering wordt alleen gegeven wanneer het ongeschonden uit de testen komt. Deze testen voeren we vanzelfsprekend niet zelf uit. Uit het aanbod van verschillende onafhankelijke testlaboratoria wordt er een geselecteerd. Hierna worden de tests opgezet en uitgevoerd. Als deze zijn voltooid, wordt het testrapport aan de certificeringsorganisatie verstuurd die zal beslissen of het apparaat een certificering ontvangt. Als dit het geval is, worden de apparaten in productie genomen en uiteindelijk zal het apparaat bij de consument terechtkomen die zeker zal genieten van een ijzersterke smartphone die jaren meegaat.

Photo by Annie Gray on Unsplash

IP68, normering, test